wie zijn wij?

Afbeelding_van_WhatsApp_op_2023-07-22_om_23.45.55.jpg
vitale kinderen zijn de toekomst

Wie zijn wij?

"Om vanuit een burgerinitiatief een nieuwe belangen-organisatie op te zetten, is een groot avontuur en heb ik natuurlijk niet alleen gedaan. Met onze bestuursleden, een Raad van Advies en vele vrijwilligers en fans, sponsors en samenwerkende organisaties, zetten we al jarenlang onze schouders onder sportieve en ambitieuze doelen: meer vitaliteit, meer sociale vaardigheden zonder een verschil te maken van afkomst, leeftijd of gender, voor kinderen, jongvolwassenen en anderen die dit verdienen. Een sociaal maatschappelijke organisatie zonder winstoogmerk met sportieve en gezonde beweegactiviteiten in een natuurlijke omgeving op het bikepark van de toekomst. Dit is mijn droom (en die van vele anderen), die na jaren van noeste arbeid en doorzetten eindelijk een bestemming heeft gevonden."   

Als initiatiefnemer van het huidige bikepark, startte mijn zoektocht in 2012 na het oprichten van een mountainbikevereniging Trailz043, waarvan ik bijna 10 jaar voorzitter was. Dit MTB virus had zijn oorsprong bij een vriendenclub CC7, die spontaan opgericht werd in 2006 met wekelijkse fiets-avonturen. De oprichting van Trailz043 met zo'n 100 leden, had direct te maken met de dreigende afsluiting van de hele Sint Pietersberg door Natuurmonumenten, de Enci en de vele natuurorganisaties. Hiermee wilden wij in beeld brengen dat we al tientallen jaren dankbaar gebruik maken van de onevenaarbare en spannende trails op "onze" berg, maar na 5 lange jaren van onderhandelingen, was het ons toch gelukt om te starten met de aanleg van de eerste MTB route van Nederland in een Natura 2000 gebied. 

Het eerste bikepark, toen nog "Green 043 Bikepark", werd in 2016 opgericht langs de Groene Loper en groeide al snel uit met wekelijkse MTB trainingen voor kinderen en zelfs fietslessen voor statushouders. Het duurde tot halverwege 2021 voordat we konden verhuizen naar de Maastrichterweg 7 en "Velorium Outdoor Sports & Bikepark" was geboren op een terrein van 36.000 m2 met een eigen kantine en kleedruimten, middels een erfpacht van 20 jaar bij de Gemeente Maastricht.

Wat is mijn belangrijkste motivatie? Ik maak me zorgen over de kwaliteit van leven en de toekomst van onze jeugd. Obesitas, gameverslaving, asociaal gedrag, drugs en criminaliteit liggen om de hoek. Terwijl er aan de preventiekant veel gedaan kan worden, wordt veelal gewacht tot de negatieve gevolgen uit de hand (dreigen te) lopen. Oplossingen aan de achterkant zijn vaak veel ingewikkelder en duurder en vragen veel meer inzet. Omdat wij ervan overtuigd zijn dat er te weinig aan de voorkant gedaan wordt, zijn wij voortvarend in het ontwikkelen van positieve programmas voor iedereen die hierin meegenomen wil worden. 

Fietsen zien wij dan ook als een afspiegeling van het ECHTE leven met vallen en opstaan, samen in de natuur of alleen avonturen beleven en hiervan leren en genieten. Dat je zelf moet trappen om vooruit te komen en elkaar helpt om problemen op te lossen. De euforie als een heuvel beklommen kan worden of als een obstakel opeens geen obstakel meer is. Dat is wat wij de kinderen willen leren!"

Sjef Eijmael

voorzitter stichting Velorium

presentatie_A2_1-1000_VELORIUM_CONV.png
eerste ontwerp van het bikepark Velorium