Fietslessen basisscholen

2019-04-27_15.23.24.jpg
Leer fietsen als een pro

Leer fietsen als een pro (groep 6+7+8)

Velorium heeft een fietsvaardigheidprogramma ontwikkeld, dat bedoeld is om kinderen voorafgaand aan Veilig Verkeers examen, met 4-5 fietslessen op het schoolplein fietsen te leren. Dit programma heet "Leer fietsen als een pro" en hebben we in 2019 samen met MosaLira ontwikkeld. Dit programma is bedoeld voor kinderen die enigszins kunnen fietsen.

Kan je nog niet fietsen?

Wij hebben gemerkt dat de beste basis om snel resultaat te halen een geschikte fiets is. Wij gebruiken daar onze Cube kindermountainbikes voor: 20, 24 en 26 inch. Deze zijn veilig met 2 goed werkende schijfremmen (geen terugtraprem) en 5-7 gemakkelijk te bedienen versnellingen, een recht stuur en licht van gewicht. Hiermee halen we snel succes, de ouders staan vaak versteld dat de (meeste) kinderen nu wel snel leren fietsen...

We geven geregeld fietslessen aan kinderen, vaak van buitenlandse afkomst zoals uit Syrië maar soms ook aan autochtone kinderen, die nooit hebben leren fietsen. Onze aanpak is als volgt:

 • testen van de basisvaardigheden om inzicht te krijgen waarom de kinderen niet (goed genoeg) kunnen fietsen
 • lessen basisvaardigheden op onze fietsen met één instructeur per kind, later met meerdere kinderen
 • lessen van 1 uur met helmen en beschermers (verplicht)
 • locatie basis vaardigheidslessen: schoolplein of de parkeerplaats van Velorium, Maastrichterweg 7 6228 XT Maastricht

De moeilijkheden waar veel kinderen mee te maken hebben:

 • fout type of maat van de fiets (te groot, te klein, gebrekkige remmen, te zwaar, slecht werkende of geen versnellingen, rond gebogen stuur = slecht begin!)
 • combinatie van rondtrappen en stuurcorrecties (evenwicht houden)
 • kijken en anticiperen
 • schakelen en remmen  

Nadat de lessen succesvol zijn afgesloten, proberen we de kinderen uit te dagen voor het grote avontuur en uitdagingen, zoals mountainbikelessen op het bikepark Velorium. Op onze singletracks en obstakels leren de kinderen snel en met plezier hun vaardigheden te verbeteren naar een next level, waarmee hun motivatie nog groter wordt! Voor onze stichting zijn dit de 3 pijlers die we stimuleren: vitaliteit, sociale interactie en fietsmobiliteit.


De kosten zijn als volgt als we lessen bij Velorium geven:

 • A1: fietslessen absoluut beginners (één op één): p.p. €35,- per uur incl huren van de fiets, helm en beschermers. 
 • A2: fietslessen beginners (maximaal 5 kinderen): p.p. €15,- per uur (bij een of twee kinderen € 35,- per uur) (na 3 lessen A1)  incl. huren van de fiets, helm en beschermers.
 • A3: fietslessen beginners ("Leer fietsen als een pro") met ongeveer 25  kinderen (per klas groep 6 of 7) op locatie schoolplein bijv. tijdens de gymles: €1.000,- voor 4 lessen van een uur. Normaal kost dit €1.100,-, zie link. Alleen voor kinderen die de basis vaardigheden onder de knie hebben, als voorbereiding van het Veilig Verkeersexamen. Alleen met eigen fietsen. 
 • Extra kosten voor A1 en A2 op locatie schoolplein (straal van 10 km): transport + MTB fietsen = €50,- per keer  

Voor meer info, stuur een mail naar info@velorium.nl