Fietslessen voor volwassenen

2.png
fietslessen voor beginners
Bernadette_maakt_smoothie.jpg
eerste fietsles op een smoothie fiets van Vista

Nederland is een fietsland

Dat horen we vaak zeggen en het klopt, fietsen is zo "vanzelfsprekend" dat we bijna vergeten dat dit een vaardigheid is, die de meesten tijdens hun jeugd spelenderwijs geleerd hebben en geen aangeboren vaardigheid is! Voor mensen die dit op volwassen leeftijd moeten leren, is dit vaak een ware opgave.

Fietsen heeft echter veel meer voordelen dan van A naar B rijden:

 • gemakkelijke, veilige en goedkope mobiliteit
 • geen CO2 vervuiling (klimaatneutraal)
 • sociale interactie met anderen (kinderen, familie, vrienden, boodschappen doen)
 • goedkoop in onderhoud en stallingkosten 
 • gezond en sportief door bewegen in de buitenlucht
 • snelle bereikbaarheid in stedelijke gebieden voor wonen en werken 

Financieren van fietslessen en fietsen.

 • De Sociale Dienst kan dit eventueel vergoeden. Misschien heb je hiermee een grotere kans op een baan, bijvoorbeeld in de Zorg of schoonmaakindustrie. Sociale Zaken Maastricht Heuvelland
 • Stichting Leergeld kan voor kinderen uit een minima gezin of van statushouders een tweedehands fiets leveren. stichting Leergeld Maastricht
 • Jeugdfonds Sport en Cultuur kan voor kinderen uit een minima gezin of van statushouders een jaarabonnement bij Velorium betalen. Jeugdfonds Sport en Cultuur Limburg
 • Voor fietslessen bij Velorium kunnen ook 10-rittenkaarten gekocht worden. 

Reserveren kan via fietslessen@velorium.nl


Onze fietscursus bestaat uit verschillende technieken, die we aan elkaar koppelen tijdens de fietslessen.

 1. De aandrijving.
  Techniek van rondtrappen als aandrijving, de motor van de fiets: beide benen die ervoor zorgen dat je kunt wegrijden en snelheid kunt maken tijdens het trappen.
 2. De houding.
  Het sturen en in balans blijven, evenwicht houden tijdens het fietsen.
 3. Het verkeer.
  De basis van verkeersregels in de praktijk, inclusief zelfstudie thuis.  

Niveau 1. Heb je nooit fietsen geleerd? (stadsfiets)
De ervaren instructeurs van Velorium geven fietslessen en veilig verkeerslessen op eigen terrein. Bij voldoende ervaring wordt ook geoefend in de verkeersluwe wijk de Heeg en verder. De theoretische verkeerskennis kan met thuisstudie gedaan worden.

 • De kosten zijn €350,- voor 10 lessen met een 10-rittenkaart van Velorium, inclusief het huren van een fiets en beschermers zoals een fietshelm, knie- en elleboogbeschermers. Dit is meestal een individuele les.  

Niveau 2. Kan je een beetje fietsen, maar niet voldoende veilig om door het verkeer te fietsen? (stadsfiets)

 • De kosten zijn €350,- voor 10 lessen met een 10-rittenkaart van Velorium, inclusief het huren van een fiets en beschermers zoals een fietshelm, knie- en elleboogbeschermers. Dit kan ook een groepsles zijn.

Niveau 2A. Heb je wel fietservaring maar een angstsyndroom ontwikkeld, bijvoorbeeld door een ongeval, maar wil je weer met plezier en veilig kunnen fietsen?

 • De kosten zijn €350,- voor 10 lessen met een 10-rittenkaart van Velorium, inclusief het huren van een fiets en beschermers zoals een fietshelm, knie- en elleboogbeschermers. Dit is meestal een individuele les.

Niveau 3. Heb je fietservaring maar wil je meer vaardigheden leren?
Wij kijken naar je houding, testen en inventariseren je vaardigheden en stellen een maatwerk programma op zodat je met meer plezier en veiliger door het verkeer (stadsfiets of racefiets) of onverhard (mountainbike) kunt laveren. Ook geven we advies over je fiets en de afstelling hiervan, zodat je ook gemakkelijk grotere afstanden kunt fietsen. 

 • De kosten zijn €350,- voor 10 lessen met een 10-rittenkaart van Velorium op de eigen fiets. Beschermers zoals een fietshelm, knie- en elleboogbeschermers kunnen eventueel geleend worden.

​​​​​​​​​​​​​​Maak kennis met onze Bikepark Instructeurs, die speciaal hiervoor opgeleid zijn. Bij de lessen horen ook adviezen welke type en maat fiets het beste geschikt is en over het onderhoud. Fietslessen voor groepen is ook mogelijk, evenals andere fietsactiviteiten. Voor meer informatie: fietslessen@velorium.nl

We werken nauw samen met de Fietsersbond en Zuid-Limburg bereikbaar. 

2023-08-29_12.20.49.jpg
eerste fietsles bij Velorium